Apele termale își au originea în izvoare naturale aflate îndeosebi în zone vulcanice. Așa se explică temperatura ridicată a acestor ape, care oscilează între 20 şi 63°C. Descoperite încă din cele mai vechi timpuri, izvoarele termale au fost și sunt utilizate cu succes în tratarea a numeroase afecțiuni, cum sunt cele ale aparatului respirator sau locomotor, bolile neurologice sau de metabolism. Iată în continuare câteva dintre efectele pozitive ale apelor temale.


1.   Ajută în tratarea reumatismului. Apele termale sulfuroase sunt folosite în tratamentul afecțiunilor reumatismale de toate tipurile. Adusă la o temperatură optimă, apa are un efect analgezic asupra zonelor afectate de reumatism, ajutând organismul să se refacă treptat, în mod natural. Alte afecțiuni ce se pot ameliora sunt artrita, hernia de disc, durerile cauzate de osteoporoză, diferite afecțiuni ale coloanei vertebrale.


2.    Îndepărteză problemele de metabolism. Având în componența lor hidrogen sulfurat, apele termale cresc metabolismul cu până la 40%, producând vasodilatație și mărind cantitatea de hemoglobină și celule roşii. Pentru aceasta, este nevoie ca temperatura apei să fie mai ridicată.


3.    Previn îmbătrânirea pielii. Avantajele utilizării apelor termale în domeniul cosmetic sunt multiple. Dintre ele, se pot menţiona: oxigenarea și regenerarea țesuturilor, efect antiinflamator, îndepărtarea acneei şi a petelor roşii, prevenirea îmbătrânirii pielii. Medicii şi esteticienii recomandă apa termală și în cazul urticariei, a eczemelor sau a reacțiilor alergice.


4.    Ajută în tratarea afecțiunilor respiratorii. Rinitele alergice, bronșitele cronice sau astmul își pot găsi remediul în apele termale. Aerosolii emanați de acestea cresc imunitatea organismului și duc la vindecarea diferitelor afecțiuni respiratorii.


5.    Sunt utlizate în tratarea bolilor ginecologice. Multe femei care se confruntă cu inflamații urologice sau ginecologice apelează la proprietățile terapeutice ale apelor termale. Cu ajutorul lor poate fi tratată chiar și infertilitatea.


6.    Ajută în recuperarea după accidente / traumatisme. Multe persoane care au suferit luxații, entorse sau fracturi s-au bucurat de efectul regenerator al apelor termale, mai ales datorită calciului prezent în componența lor.


Cu toate că izvoarele termale sunt adevărate surse de sănătate, există totuşi câteva contraindicații în utilizarea lor. Astfel, apele termale nu sunt recomandate în cazul persoanelor care suferă de: hipertensiune, epilepsie, boli venerice, tumori maligne, boli contagioase, insuficință cardiacă. De asemenea, sunt interzise femeilor însărcinate întrucât subtanțele conținute pot duce la ruperea membranelor.